0

تغییرات مهم بدن در دوران بارداری

تغییرات بدن در دوره بارداری
  • در طول دوره بارداری بدن دچار چه تغییراتی می‌شود؟

     

    وقتی یک تغییر بزرگ در بدن اتفاق می افتد ، بدن از حالت طبیعی خود خارج می شود. به همین دلیل بارداری نیز تغییرات زیادی در بدن ایجاد می کند. تغییرات در بدن در دوران بارداری می تواند از تغییرات معمول و مورد انتظار ، مانند تورم و افزایش حجم مایعات در بدن ، تا تغییرات کمتر شناخته شده ، مانند مشکلات بینایی باشد. برای آگاهی از تغییرات احتمالی ، چه آنهایی که در بیشتر زنان باردار اتفاق می افتد و چه آنهایی که به ندرت اتفاق می افتد و فقط برای برخی از مادران رخ می دهد ، باید آنقدر آشنا باشید که بدون نگرانی در مورد بیماری های مزمن منتظر تولد کودک خود باشید.

     

    1. تغییرات هورمونی در دوران بارداری

    تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی که با بارداری اتفاق می افتد اجتناب ناپذیر است. در زنان باردار ، هورمون های استروژن و پروژسترون به طور ناگهانی و ناگهانی افزایش می یابند. تغییر در میزان و عملکرد سایر هورمون ها نیز در این افراد تجربه می شود. این تغییرات نه تنها بر روحیه زنان تأثیر می گذارد ، بلکه:

     

    باعث درخشش پوست بارداری می شود

    به طور قابل توجهی در رشد جنین نقش دارد

    اثر بدنی ورزش باعث تغییر فعالیت بدنی می شود

    تغییر استروژن و پروژسترون

    استروژن و پروژسترون مهمترین هورمون های بارداری هستند. یک زن در طول بارداری بیش از بارداری استروژن تولید می کند. افزایش استروژن در این دوره باعث وقایع زیر در رحم و جفت می شود:

     

    رگ زایی (تشکیل رگهای خونی) را بهبود می بخشد

    حمل و نقل مواد غذایی

    از کودک در حال رشد محافظت کنید

    همچنین ، استروژن نقش مهمی در کمک به رشد و بالغ شدن جنین دارد. سطح استروژن در دوران بارداری به طور پیوسته افزایش می یابد و در سه ماهه سوم به اوج خود می رسد. افزایش سریع سطح استروژن در سه ماهه اول می تواند منجر به حالت تهوع و استفراغ شود. در سه ماهه دوم ، این افزایش حجم هورمونی نقش مهمی در رشد مجرای شیر دارد که باعث افزایش حجم پستانها نیز می شود.

     

    سطح پروژسترون نیز در دوران بارداری بسیار زیاد است. تغییر در سطح هورمون پروژسترون در طی تغییرات بدن در دوران بارداری باعث شل شدن یا شل شدن رباط ها و مفاصل در سراسر بدن می شود. همچنین ، سطح بالای پروژسترون باعث بزرگ شدن ساختارهای داخل بدن می شود ، مانند مجرای ادرار ، لوله ای که کلیه ها را به مثانه متصل می کند. پروژسترون همچنین در تبدیل رحم از اندازه یک گلابی کوچک از حالت غیر باردار به اندازه نوزاد کامل نقش مهمی دارد.

     

    هورمون‌های بارداری و آسیب‌های ورزشی

    آسیب های ورزشی در دوره بارداری

    گرچه این هورمون ها برای بارداری موفقیت آمیز حیاتی هستند ، اما می توانند ورزش را نیز دشوار کنند. زنان باردار ممکن است بیشتر در معرض کشیدگی مچ پا یا زانو و پیچ خوردگی باشند زیرا رباط ها سست هستند. با این حال ، هیچ مطالعه ای نشان نداده است که میزان آسیب دیدگی در دوران بارداری افزایش می یابد.

     

    وضعیت زن باردار به طور کلی تغییر می کند. سینه ها بزرگ می شوند ، شکم شما از صاف یا مقعر به خیلی محدب تغییر می کند و باعث افزایش انحنای کمر می شود. اثرات این تغییرات در بدن در دوران بارداری به طور همزمان باعث تغییر وزن شما به سمت جلو می شود و می تواند تعادل شما را حتی بیشتر تغییر دهد.بیشتر بخوانید: 10 روش برای یافتن انگیزه برای ورزش صبحگاهی

     

    افزایش وزن، افزایش مایعات و فعالیت فیزیکی

    افزایش وزن در زنان باردار در مقایسه با زمانی که از نظر جسمی فعال هستید ، میزان کار بر روی بدن شما را افزایش می دهد. این وزن اضافی باعث کاهش گردش خون و مایعات بدن به خصوص در اندام تحتانی می شود. در نتیجه ، حجم مایعات در بدن زنان باردار افزایش می یابد و باعث تورم صورت و اندام تحتانی می شود. این وزن مایعات فعالیت بدنی را محدود می کند.

     

    بسیاری از زنان در سه ماهه دوم بارداری تورم آهسته ای را تجربه می کنند. این روند معمولاً تا سه ماهه سوم طول می کشد. افزایش حجم مایعات به دام افتاده می تواند به طور قابل توجهی وزن زن را در دوران بارداری افزایش دهد. برای کاهش تورم می توانید نکات زیر را در نظر بگیرید:

     

    برای استراحت کردن

    از ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید

    از مصرف کافئین و سدیم خودداری کنید

    پتاسیم را در رژیم غذایی افزایش دهید.

    افزایش وزن اغلب دلیل اصلی عدم تحمل میزان فعالیت بدن در دوران بارداری است. این حتی در مورد ورزشکاران نیز صادق است. کشش حلقوی رباط ها ، بزرگ شدن رحم و بی ثباتی به دلیل ضعف رباط ها می تواند باعث افزایش ناراحتی در هنگام فعالیت بدنی شود.

     

    نکته: برای سرگرمی ، در اوایل بارداری از کل بدن خود عکس بگیرید. عکس پروفایل بعدی را در حدود تاریخ تولد دوباره بگیرید. اینها را مقایسه کنید تغییرات قابل توجه است ، درست است؟

     

    بیشتر بخوانید: هر آنچه در مورد رژیم غذایی سالم در دوران بارداری باید بدانید

     

    1. تغییرات حسی

    تغییرات حسی در دوره بارداری

    بارداری می تواند به طرز چشمگیری دید زن را نسبت به دنیای اطراف ، طعم و حس بویایی او تغییر دهد.

     

    تغییر دید

     

    برخی از زنان در دوران بارداری دچار تغییرات بینایی می شوند که معمولاً نزدیک بینی است. محققان مکانیسم دقیق بیولوژیکی تغییرات بینایی را نمی دانند. بیشتر این زنان پس از زایمان به بینایی قبل از بارداری بازگشتند. شایع ترین تغییرات بدن در دوران بارداری شامل تاری دید و ناراحتی هنگام استفاده از لنزهای تماسی است. زنان باردار اغلب فشار داخل چشم را افزایش می دهند. زنان مبتلا به پره اکلامپسی یا دیابت حاملگی ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات نادر چشم مانند جدا شدن شبکیه یا از دست دادن بینایی باشند.

     

    بیشتر بخوانید: چه کسانی در دوران بارداری به دیابت مبتلا می شوند؟

     

    تغییرات طعم و بو

    تغییرات چشایی در دوره بارداری

    بیشتر خانم ها در دوران بارداری تغییراتی در جوانه های چشایی خود تجربه می کنند. آنها معمولاً غذاهای شور و شیرین را نسبت به زنان غیر باردار ترجیح می دهند. آنها همچنین آستانه بالاتری را برای طعم های ترش ، شور و شیرین تجربه می کنند. عدم چشایی ، که باعث کاهش قدرت چشایی می شود ، اغلب در سه ماهه اول بارداری تجربه می شود.

     

    ترجیحات یک سلیقه خاص در زنان باردار می تواند در سه ماهه مختلف بارداری متفاوت باشد. اگرچه خیلی از خانمها اندکی پس از زایمان احساس چشایی ضعیفی را تجربه می کنند ، اما پس از این دوره معمولاً قدرت چشایی کامل خود را بازیابی می کنند. برخی از خانم ها در دوران بارداری نیز طعم فلزی دهان خود را تجربه می کنند.این طعم می تواند حالت تهوع را بدتر کند و می تواند نشانه عدم تعادل مواد مغذی باشد.

     

    تغییرات در حس بویایی در زنان باردار همیشه مشاهده شده است. بسیاری از آنها بوی شدیدتر و حساسیت بیشتر نسبت به انواع بوها را توصیف می کنند. اطلاعات قابل اعتماد کمی وجود دارد که نشان دهد زنان باردار بوی خاص و شدت آنها را بیش از سایر زنان تشخیص می دهند. با این حال ، بیشتر زنان باردار حساسیت بیشتری نسبت به بو دارند.

     

    1. تغییرات سینه و دهانه رحم

    تغییرات ظاهری بدن

    تغییرات هورمونی که از سه ماهه اول بارداری آغاز می شود می تواند تغییرات فیزیولوژیکی بسیاری را در بدن ایجاد کند. این تغییرات به بدن مادر کمک می کند تا با بارداری ، زایمان و شیردهی کنار بیاید.

     

    تغییرات پستان

    سینه های زنان باردار اغلب در دوران بارداری به طرز چشمگیری تغییر می کند زیرا بدن آنها باید برای شیردهی به نوزادان خود آماده باشد. هورمون های بارداری که بر روی رنگدانه های پوست تأثیر می گذارند ، اغلب باعث تیره شدن هاله در اطراف نوک پستانک می شوند. با بزرگ شدن سینه ها ، زنان باردار ممکن است درد یا حساسیت دیگری را تجربه کنند و متوجه تاریکی عروق و برجستگی بیشتر نوک سینه نسبت به قبل از بارداری شوند. برخی از زنان ممکن است علائم کشیدگی را در سینه های خود مشاهده کنند ، به خصوص اگر سینه ها سریعتر رشد کنند. بسیاری از خانم ها نیز متوجه شده اند که اندازه نوک پستانک و هاله آن افزایش یافته است.

     

    برجستگی های کوچک اغلب در آرئول اطراف پستان ظاهر می شوند. اکثر زنان در طول سه ماهه دوم شروع به تولید و ترشح مقدار کمی ماده ضخیم زرد می کنند. این ماده با نام آغوز نیز شناخته می شود. مجاری شیر در پستان علاوه بر تولید آغوز برای اولین تغذیه کودک ، بزرگتر می شوند تا برای تولید و ذخیره شیر آماده شوند. برخی از خانم ها ممکن است توده های کوچکی در بافت پستان مشاهده کنند که می تواند به دلیل مسدود شدن مجاری ایجاد شود. اگر سینه بعد از چند روز ماساژ و گرم شدن آن با آب یا حوله مرطوب از بین نرفت ، به دکتر خود مراجعه کنید تا دلیل آن را بفهمید.

     

    تغییرات دهانه رحم

    دهانه رحم در دوران بارداری و زایمان دچار تغییرات جسمی می شود. در بسیاری از زنان ، بافت موجود در این دهانه ضخیم و سفت می شود. چند هفته قبل از زایمان ، ممکن است دهانه رحم به دلیل فشار کودک در حال رشد کمی نازک شده و منبسط شود. در اوایل بارداری ، دهانه رحم مخاط غلیظ ترشح می کند. این مخاط اغلب در اواخر بارداری یا زایمان ظاهر می شود که به آن نمایش خونین نیز گفته می شود. این مخاط همراه با مقدار کمی خون برای آماده سازی رحم برای زایمان است. قبل از زایمان ، دهانه رحم به طور قابل توجهی منبسط می شود و نازک تر و نرم تر می شود تا کودک بتواند از کانال زایمان عبور کند.

     

    1. تغییرات مو، پوست و ناخن

    تغییر حالت نقاطی در بدن

    بسیاری از خانم ها در دوران بارداری متوجه تغییراتی در ظاهر پوست خود می شوند. اگرچه بیشتر این تغییرات موقتی است ، اما بعضی از آنها مانند ترک پوست می توانند دائمی باشند. همچنین ، زنانی که برخی از این تغییرات پوستی را در دوران بارداری تجربه می کنند ، به احتمال زیاد این علائم را در بارداری های بعدی یا حتی اگر از قرص های ضد بارداری هورمونی استفاده می کنند ، تجربه می کنند.بیشتر بخوانید: ارتباط استرس و اگزمای پوستی چیست؟

     

    تغییرات مو و ناخن

    بسیاری از خانم ها در دوران بارداری تغییراتی در رشد مو و ناخن دارند. بعضی اوقات تغییرات هورمونی باعث ریزش مو می شود. این امر خصوصاً در مورد مادرانی که سابقه خانوادگی آلوپسی آره آتا دارند ، بسیار صدق می کند. اما در بسیاری از خانم ها ، رشد و ضخیم شدن مو در دوران بارداری نیز اتفاق می افتد و حتی رشد مو در نواحی ناخواسته بدن مانند صورت ، دست ها ، پاها یا پشت نیز دیده می شود. بیشتر تغییرات رشد مو پس از تولد کودک به حالت طبیعی برمی گردد. با این حال ، معمولاً ریزش مو تا یک سال پس از زایمان ادامه دارد زیرا فولیکول های مو و سطح هورمون ها باید خود را بدون تأثیر هورمون های بارداری تنظیم کنند.

     

    بسیاری از خانم ها همچنین در دوران بارداری متوجه رشد سریع ناخن می شوند. خوردن غذای مناسب و مقوی و مصرف ویتامین های توصیه شده در این دوره باعث افزایش هورمون رشد بارداری می شود. اگرچه برخی از افراد این تغییرات را مطلوب می دانند ، اما برای دیگران این روند باعث لاغر شدن ، شکستگی ، رگ یا شاخی شدن ناخن ها می شود. تغییر در تغذیه سالم برای افزایش قدرت ناخن می تواند از شکستگی بدون نیاز به مواد شیمیایی جلوگیری کند.

     

    ماسک حاملگی و افزایش رنگ‌دانه پوستی

    ماسک حاملگی برای تغییر رنگ پوست

    بیشتر زنان باردار در طی بارداری با افزایش رنگدانه های پوستی مواجه می شوند. این شامل تیرگی پوست در قسمت های مختلف بدن مانند قفسه سینه ، دستگاه تناسلی ، زخم ها و بند ناف در وسط شکم است. هایپرپیگمنتیشن در خانم ها با هر رنگ پوست ممکن است رخ دهد ، اگرچه این بیماری در خانم های پوست تیره بیشتر دیده می شود. همچنین ، تا 70٪ از زنان باردار رنگ های تیره تری دارند. این بیماری به عنوان ملاسما یا ماسک بارداری شناخته می شود. این امر می تواند با تابش نور خورشید و اشعه بدتر شود ، بنابراین باید در طول بارداری روزانه از ضد آفتاب استفاده شود. در بیشتر موارد ، ملاسما بعد از بارداری برطرف می شود.

     

    ترک پوستی

    ترک خوردن پوست یکی از شناخته شده ترین تغییرات پوستی در دوران بارداری است. این علائم به دلیل ترکیبی از تنش فیزیکی پوست و اثرات تغییرات هورمونی بر تنش پوست ایجاد می شود. در 90٪ زنان در سه ماهه سوم بارداری ، ترک ها اغلب بر روی پوست قفسه سینه و شکم ظاهر می شوند. اگرچه ترک های صورتی و بنفش ممکن است هرگز به طور کامل از بین نرود ، اما اغلب رنگ پوست اطراف آنها تغییر می کند و پس از زایمان کوچک می شود. ترک های پوستی ممکن است خارش داشته باشد ، بنابراین از کرم پوست برای نرم و کاهش خارش و آسیب پوست استفاده کنید.

     

    بیشتر بخوانید: چه روغن طبیعی برای درمان ترک های پوستی مفید است؟

     

    لک صورت و کک و مک

    افزایش رنگدانه های پوستی به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری باعث تغییر رنگ خال ها و لکه های روی پوست می شود. برخی از لکه های تیره ، لکه ها و کک و مک روی پوست می توانند بی ضرر باشند. اما همیشه توصیه می شود در صورت تغییر در اندازه ، رنگ یا شکل ، با یک متخصص پوست مشورت کنید. هورمون های بارداری همچنین می توانند باعث ایجاد لکه های تیره روی پوست شوند که اغلب قابل پیش بینی نیستند. اگرچه بیشتر تغییر رنگ پوست پس از بارداری از بین می رود یا از بین می رود ، برخی از تغییر رنگ خال ها و لکه ها می تواند دائمی باشد.در صورت مشاهده تغییر در رنگدانه ها و لکه های پوستی ، توصیه می شود برای سرطان پوست یا شرایط خاص پوستی در دوران بارداری به پزشک مراجعه کنید.

     

    زخم و جوش‌های مخصوص بارداری

    درصد کمی از زنان در دوران بارداری ممکن است در معرض برخی شرایط پوستی مانند PUPPP ، خارش پاپول ها و پلاک های خارش دار در دوران بارداری باشند. در بیشتر موارد ، این وضعیت شامل جوش ها و زخم های قرمز در امتداد شکم ، پاها ، بازوها یا پشت است. اگرچه بیشتر این التهاب ها بی خطر بوده و پس از زایمان به سرعت از بین می روند ، اما برخی از آنها می توانند باعث زایمان زودرس شوند و یا مشکلاتی را برای کودک ایجاد کنند. این مشکلات پوستی شامل کلستاز داخل کبدی حاملگی و آلرژی جفت است.

     

    1. تغییرات سیستم گردش خون

    تغییرات سیستم گردش خون

    موارد زیر در دوران بارداری معمول است:

     

    نفس کشیدن هنگام بالا رفتن از پله ها

    احساس سرگیجه پس از ایستادن سریع

    تغییرات فشار خون

    به دلیل اتساع سریع رگهای خونی و افزایش فشار بر قلب و ریه ها ، زنان باردار خون بیشتری تولید می کنند و باید در هنگام فعالیت بدنی بیشتر از زنان غیر باردار مراقب باشند.

     

    ضربان قلب و حجم خون در دوران بارداری

    در سه ماهه دوم بارداری ، قلب مادر در حالت استراحت 30 تا 50 درصد بیشتر می تپد. بیشتر این افزایش ضربان قلب به دلیل پر شدن قلب بیشتر است و هر بار که می زند خون بیشتری پمپ می کند. ضربان قلب می تواند 15-20٪ در دوران بارداری افزایش یابد. در سه ماهه سوم ضربان قلب 90 تا 100 ضربان در دقیقه غیر معمول نیست. حجم خون در دوران بارداری تا ماه آخر افزایش می یابد. حجم پلاسما 50-40٪ و حجم گلبول قرمز 20-30٪ افزایش می یابد و نیاز به آهن و اسید فولیک را افزایش می دهد.

     

    فشار خون و فعالیت فیزیکی

    دو نوع تغییرات در گردش خون وجود دارد که می تواند فعالیت بدنی در دوران بارداری را تحت تأثیر قرار دهد. هورمون های بارداری می توانند به طور ناگهانی بر ریتم رگ های خونی شما تأثیر بگذارند. کاهش ناگهانی ریتم جریان خون می تواند باعث سرگیجه و حتی ممکن است از دست دادن هوشیاری شود. زیرا فشار خون پایین خون کمتری را به مغز و سیستم عصبی مرکزی می فرستد.

     

    علاوه بر این ، فعالیت بدنی شدید و ورزش می تواند جریان خون به رحم را در هنگام انتقال خون به عضلات کاهش دهد. با این حال ، مدت زمان طولانی است که تأثیر این نقطه بر کودک اثبات نشده است. علاوه بر این ، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد در افرادی که ورزش می کنند ، در حالت استراحت جریان خون بهتری به جفت وجود دارد. این می تواند برای جفت ، رشد جنین و افزایش وزن مفید باشد.

     

    سرگیجه و از حال رفتن

    سر گیجه و از حال رفتن در دوره بارداری

    هنگامی که به پشت دراز می کشید ، شکل دیگری از سرگیجه می تواند رخ دهد. این سرگیجه بعد از 24 هفته بارداری بیشتر دیده می شود. با این حال ، این شرایط می تواند در اوایل بارداری های متعدد یا در شرایط افزایش مایع آمنیوتیک رخ دهد. در حالت خوابیده به پشت ، رگ خونی بزرگی را که از قسمتهای تحتانی بدن به قلب (بزرگ سیاهرگ سیاهرگ تحتانی) منتقل می شود ، فشرده می کند. این باعث کاهش جریان خون به قلب و کاهش فشار خون ناگهانی و شدید می شود. این می تواند باعث گیجی یا از دست دادن هوشیاری شود.بعد از سه ماهه اول ، انجام تمریناتی که به پشت خوابیده است توصیه نمی شود ، زیرا این امر باعث انقباض رگ های خونی می شود. دراز کشیدن به پهلوی چپ می تواند سرگیجه را کاهش داده و خوابیدن را در موقعیتی امن و سالم قرار دهد. خانم هایی که هر یک از این شرایط را دارند ، به خصوص در حین ورزش ، قطعاً باید به پزشک خود مراجعه کنند.

    این مطلب ادامه دارد … .

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نظرات کاربران

    نظرات شما پس از بررسی مدیریت منتشر می شود.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دوازده + هشت =